Sierpień w Muzeum. Sekrety Jadalni Stanisława Augusta

Jadalnia Królewska, fot. Paweł Czarnecki

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jakie były ulubione potrawy króla Stanisława Augusta i co jedli goście słynnych obiadów czwartkowych, przyjdź w sierpniu do Łazienek Królewskich. Podczas oprowadzania po Jadalni Królewskiej w Pałacu na Wyspie poznasz także przepisy królewskiego kucharza - Pawła Tremo.

Przez cały sierpień pracownicy Łazienek Królewskich będą opowiadać w Jadalni Pałacu na Wyspie o zwyczajach panujących przy królewskim stole na dworze Stanisława Augusta. Zapraszamy od poniedziałku do soboty, o godz. 11.00, 14.00 i 17.00 (obowiązują bilety wstępu do Pałacu na Wyspie).

Będzie można dowiedzieć się, jakie potrawy serwowano na królewski stół, kto przy nim gościł, i jaki obowiązywał ceremoniał. Nie zabraknie również opowieści o słynnych obiadach czwartkowych, które miały szczególne znaczenie dla życia kulturalnego XVIII-wiecznej Warszawy. Stanisław August organizował je na Zamku Królewskim oraz w Łazienkach w Jadalni Królewskiej, zapraszając najwybitniejszych przedstawicieli świata nauki i sztuki.

Początek tej tradycji wiąże się z latami siedemdziesiątymi XVIII wieku, kiedy po raz pierwszy ukazały się "Zabawy Przyjemne i Pożyteczne" - literackie czasopismo, które było nieoficjalnym periodykiem obiadów czwartkowych. Na jego łamach publikowano artykuły nawiązujące do tematów spotkań u króla. Głównym redaktorem i wydawcą czasopisma był ceniony przez Stanisława Augusta poeta i literat, Adam Naruszewicz.

Podczas obiadów czwartkowych o królewski stół dbał znany z kucharskiego kunsztu Paweł Tremo, określany wówczas pierwszym kuchmistrzem Europy. Potrawy do Jadalni Królewskiej wnoszono z Wielkiej Oficyny (dzisiejszej Podchorążówki) łączącym oba budynki drewnianym korytarzem. W czasie obiadu serwowano m.in. tradycyjną pieczeń baranią i jarząbki na słoninie. Król popijał posiłek jedynie wodą, a jego goście raczyli się mocnym winem. Na koniec podawano suszone śliwki.

PRZEPISY KRÓLEWSKIEGO KUCHARZA - CZYTAJ WIĘCEJ

Sierpniowe opowiadanie o królewskim stole jest nawiązaniem do prezentowanej od 6 sierpnia w Pałacu na Wyspie wystawy "Flora Danica". To porcelanowy serwis obiadowy z Narodowego Muzeum Historycznego na Zamku Frederiksborg w Hillerød (Dania).

WYSTAWA "FLORA DANICA"