Jeśli chcesz się dowiedzieć, co jadł król Stanisław August i kto mu gotował, a także czym charakteryzowały się słynne obiady czwartkowe, weź udział w spotkaniach poświęconych kulturze stołu na dworze ostatniego władcy Polski.

Podczas spotkań muzealni edukatorzy opowiedzą o kulturze stołu na dworze króla Stanisława Augusta. Można będzie dowiedzieć się, jakie potrawy preferował ostatni władca Polski, który zapoczątkował modę na wyrafinowaną, a zarazem lekką kuchnię, łączącą polskie i francuskie tradycje kulinarne.

Mowa będzie również o Pawle Tremo, nadwornym kuchmistrzu Stanisława Augusta, który służył królowi w Warszawie i podczas licznych podróży po kraju. Uczestnicy spotkań poznają jego mistrzowskie przepisy, z których korzystał, gotując władcy.

Nie zabraknie też informacji o słynnych obiadach czwartkowych. Muzealni edukatorzy wyjaśnią, czy były one wyłącznie kulinarno-kulturalnymi wydarzeniami.