Ceremonia parzenia herbaty, popisy mistrza kuchni syczuańskiej oraz taniec z maskami - to główne atrakcje Dni Chengdu, które odbędą się w Łazienkach Królewskich od 22 do 24 lipca.

Chengdu, którego kulturę będzie można poznać podczas trzydniowych pokazów, to dynamicznie rozwijająca się metropolia w chińskiej prowincji Syczuan. Słynie jako ośrodek tradycji syczuańskiej, a jego symbolem jest Panda Wielka, zamieszkująca tamtejsze tereny.

Atmosferę tego niezwykłego miasta poczujemy w Łazienkach Królewskich podczas Dni Chengdu. Będą ceremonie parzenia tradycyjnej herbaty chińskiej połączone z degustacją napoju oraz pokazy mistrza kuchni syczuańskiej. Wśród przyrządzanych dań znajdą się smażone jajka z pomidorami po chińsku, kurczak gong bao, wieprzowina hui gou rou oraz tofu ma po. Poznamy sekrety syczuańskich potraw, a każda z lekcji zostanie zakończona degustacją.  

Sztukę miasta Chengdu przybliżą gościom Łazienek Królewskich pokazy tańca z maskami - Bian Lian, a także koncerty na tradycyjnym chińskim instrumencie muzycznym - guqin (rodzaj cytry). Nie zabraknie również opowieści na temat miasta Chengdu, prowincji Syczuan i tradycyjnej kultury chińskiej.

Dni Chengdu będą się odbywać w piątek, sobotę i niedzielę (22-24 lipca), w godz. 11.00-18.00, w pawilonie herbaciarni przy Amfiteatrze. Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny.

Organizatorem Dni Chengdu jest miasto Chengdu i Fundacja Chińsko-Polskiej Wymiany Gospodarczej i Kulturalnej SINOPOL.

PROGRAM DNI CHENGDU (PIĄTEK, SOBOTA, NIEDZIELA)

11.00 - Ceremonia parzenia herbaty
            Bian Lian - taniec z maskami
            Guqin - koncert na tradycyjnym instrumencie chińskim
            Pokaz kuchni syczuańskiej

14.00 - Ceremonia parzenia herbaty
            Bian Lian - taniec z maskami
            Guqin - koncert na tradycyjnym instrumencie chińskim
            Pokaz kuchni syczuańskiej

16.00 - Pokaz kuchni syczuańskiej

16.30 - Ceremonia parzenia herbaty
            Bian Lian - taniec z maskami
            Guqin - koncert na tradycyjnym instrumencie chińskim
            Pokaz kuchni syczuańskiej