Zapraszamy na pokaz kulinarny diety przyjaznej planecie oraz spotkanie z ekspertkami Fundacji WWF Polska.

Pokaz odbędzie się 7 września 2025 r. o godz. 14.00 i 15.00 na trawniku przy Podchorążówce. Wydarzenie będzie okazją do poznania zasad diety przyjaznej planecie, czyli sposobu odżywiania sprzyjającemu zdrowiu ludzi oraz ochronie środowiska naturalnego. Dowiemy się, w jaki sposób sięganie po sezonowe i lokalne produkty roślinne może być korzystne dla planety i dlaczego warto włączyć do diety więcej nasion roślin strączkowych, takich jak fasola oraz groch. Podczas pokazu będzie można degustować przygotowane na żywo dania. 


Prowadzenie:
Agata Szczebyło - specjalistka ds. systemów żywnościowych Fundacji WWF Polska, edukatorka żywieniowa, doktor żywienia człowieka, fanka nasion roślin strączkowych i ich codziennego, prostego wykorzystania w kuchni.

Katarzyna Pieczyńska - psycholożka, psychodietetyczka i dietetyczka, od dziecka praktykująca dietę bogatą w rośliny. Wierzy w edukację żywieniowo-kulinarną, łączącą teoretyczną wiedzę z praktyczną umiejętnością gotowania. Uwielbia gotować, jeść i inspirować innych do odkrywania radości z jedzenia - zarówno od strony smaku, jak i zdrowia.