Zapraszamy na pokaz kulinarny diety przyjaznej planecie oraz prelekcję na temat związku między przyrodą, żywnością i zdrowiem. Wydarzenia poprowadzą eksperci Fundacji WWF Polska, której misją jest działanie na rzecz przyszłości, w której człowiek żyje w harmonii z naturą.

TERMINY I TEMATY WYDARZEŃ

"Co ma wspólnego kajzerka z różnorodnością biologiczną? Powiązania między systemem żywnościowym a przyrodą"
23 września, godz. 17.00, Nowa Palmiarnia

System żywnościowy jest siecią zależności potrzebnych do tego, aby wyżywić ludzi. Niestety produkcja, przetwórstwo i współczesne wzorce konsumpcji wpływają negatywnie na środowisko naturalne i zdrowie ludzi. Jednocześnie nasze codzienne wybory żywnościowe i konsumenckie mogą przyczynić się do pozytywnej zmiany w kierunku diety przyjaznej planecie, a tym samym ograniczyć negatywny wpływ produkcji żywności na różnorodność biologiczną i klimat. Podczas prelekcji poznamy niektóre z powiązań między przyrodą, żywnością i zdrowiem. Prowadzenie: Agata Szczebyło. 

Pokazy kulinarne  z Fundacją WWF Polska
7 września, godz. 14.00 i 15.00, trawnik przy Podchorążówce

Wydarzenie będzie okazją do poznania zasad diety przyjaznej planecie, czyli sposobu odżywiania sprzyjającemu zdrowiu ludzi oraz ochronie środowiska naturalnego. Dowiemy się, w jaki sposób sięganie po sezonowe i lokalne produkty roślinne może być korzystne dla planety i dlaczego warto włączyć do diety więcej nasion roślin strączkowych, takich jak fasola oraz groch. Podczas pokazu będzie można degustować przygotowane na żywo dania. Prowadzenie: Agata Szczebyło, Katarzyna Pieczyńska.


Prowadzenie:
Agata Szczebyło - specjalistka ds. systemów żywnościowych Fundacji WWF Polska, edukatorka żywieniowa, doktor żywienia człowieka, fanka nasion roślin strączkowych i ich codziennego, prostego wykorzystania w kuchni.

Katarzyna Pieczyńska - psycholożka, psychodietetyczka i dietetyczka, od dziecka praktykująca dietę bogatą w rośliny. Wierzy w edukację żywieniowo-kulinarną, łączącą teoretyczną wiedzę z praktyczną umiejętnością gotowania. Uwielbia gotować, jeść i inspirować innych do odkrywania radości z jedzenia - zarówno od strony smaku, jak i zdrowia.