Nowa Oranżeria w Łazienkach Królewskich wygrała w plebiscycie na najlepsze wnętrze publiczne

Nowa Oranżeria w Łazienkach Królewskich wygrała w plebiscycie na najlepsze wnętrze publiczne
fot. Rafał Kłos

Wnętrza Nowej Oranżerii w Łazienkach Królewskich to połączenie wyjątkowej palmiarni i jej egzotycznych roślin oraz restauracji Belvedere, która w ostatnich latach stała się jej integralną częścią. "To geometryczna gra z organiczną egzotyką" - podkreślają autorzy zwycięskiej aranżacji z pracowni projektowej WWAA.

W plebiscycie Polska Architektura XXL, do którego zgłoszenia były zbierane od początku 2014 r., w sumie oddano ponad 25,5 tys. głosów na blisko 100 obiektów. Głosowanie internautów rozpoczęło się 5 lutego i trwało do 5 marca 2015; odbyło się także głosowanie profesjonalnego jury.

Wnętrza Nowej Oranżerii, ponad 150-letniego budynku w Łazienkach Królewskich, wygrały w kategorii - Wnętrza publiczne po głosowaniu jury. Wielofunkcyjne aranżacje zaprojektował zespół w składzie Boris Kudliĉka, Natalia Paszkowska, Marcin Mostafa, Jolanta Szybiak i Dorota Wilczyńska. Kluczowym komponentem organizującym wnętrze – jak informuje pracownia WWAA - jest perforowana konstrukcja ze stali, tworząca szkielet dla roślinnych pnączy.

„Zielona ściana jest tłem dla egzotycznych drzew w Pomarańczarni oraz kryje w sobie kameralne balkony – „gniazda”. Antresole pośród koron drzew generują ciekawą relację pomiędzy nową tkanką architektoniczną a zielenią̨. Te szczególne miejsca stworzyły nową perspektywę widokową na wnętrze i unikalny punkt obserwacyjny na zrewitalizowany ogród Łazienek Królewskich, dzięki ogromnym oknom typu porte-fenêtre. Struktura, będąca minimalistyczną interpretacją naturalnych form roślinnych, w relacji z żywą zielenią, stała się swoistą instalacją w przestrzeni oranżerii” – głosi opis projektu.

W sercu restauracji znajduje się bar, na którego froncie powtórzono minimalistyczny detal pojawiający się w konstrukcji „zielonej ściany”. Tuż zza baru wyłania się porośnięta gęstym mchem ściana. Zestawienie bieli, rdzewiejącej stali, organicznych oraz geometrycznych kształtów zieleni i wyposażenia tworzy interesującą kompozycję rzeźbiarską.

Goście Nowej Oranżerii mogą obejrzeć w holu wejściowym i szatni we foyer wielkie lustrzane tafle oraz różne rodzaje egzotycznego drewna w formie cienkich sprasowanych plastrów. „Zabieg ten nadał wnętrzu niecodzienny charakter dzięki multiplikacji refleksów światła i kory rozmaitych drzew. Kompozycyjnie natomiast tworzy ciekawy, geometryczny kontrast wobec organicznych detali w przestrzeni oranżerii” – dodają autorzy nagrodzonego projektu, przy którym współpracowali także Mateusz Morski, Małgorzata Niedzielska i Michał Bartnicki.

Plebiscyt Polska Architektura XXL jest organizowany od 2008 roku. W tym roku swoim zasięgiem objął trzy kategorie – architekturę, wnętrza oraz krajobraz. Plebiscyt przygotowuje internetowa Grupa Sztuka Architektury, która zajmuje się wortalami tematycznymi skierowanymi do architektów. Więcej informacji o zwycięzcach i plebiscycie, który swoim zasięgiem objął kilka tysięcy realizacji znajduje się na stronie www.sztuka-wnetrza.pl.

Budynek Nowej Oranżerii zaprojektowali Adam Adolf Loewe i Józef Orłowski. Powstał on w latach 1860-1861 r. do przechowywania drzew pomarańczowych oraz egzotycznych roślin, wystawianych latem do ogrodu. Wśród nich były drzewa kamforowe, magnolie, mirty, granaty i cyprysy. Pomarańczarnie od XVII w. były stałym elementem parków i ogrodów przy rezydencjach królewskich i arystokratycznych w całej Europie. Są w Luwrze, Wersalu, pałacu Kensington, czy pałacu Kuskowo w Moskwie. W Polsce budowano je też w Wilanowie, Radzyniu Podlaskim, Nieborowie czy Puławach.