Ten w całości przeszklony obiekt zaprojektowany został z uwzględnieniem nowoczesnych rozwiązań technologicznych. Usytuowany jest w północno-wschodniej części Łazienek Królewskich. Formę budynku dostosowano do funkcji, jaką pełni. Część wyższa obiektu przeznaczona jest do przechowywania egzotycznych roślin z muzealnej kolekcji, takich jak: drzewka cytrusowe i laurowe oraz drzewka oliwne.

W części niższej w pierwszej połowie 2019 r. otwarte zostanie nowoczesne Centrum Edukacji Ekologicznej, wyposażone dzięki dofinansowaniu z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu "Infrastruktura Kultury". Centrum Edukacji Ekologicznej składa się z trzech stref: relaksacyjnej z "zieloną biblioteką", pracowni ekologicznej oraz strefy malucha, przeznaczonej do swobodnej rodzinnej zabawy.

przejdź do pełnej mapy