Na warsztatach z cyklu "Królewska kuchnia Paula Tremo" porozmawiamy o przetworach i daniach roślinnych, przygotowywanych z popularnych w XVIII w. owoców i warzyw. Podczas spotkania nauczymy się przyrządzać jarmuż z kasztanami według przepisu kuchmistrza Stanisława Augusta.

Jak smakowało lato w XVIII wieku? Czym królewski kuchmistrz raczył Stanisława Augusta w Łazienkach Królewskich? Jakie miłe dla podniebienia przetwory były popularne w dobie oświecenia?

O komputach, marmoladach i esencjach owocowych będziemy rozmawiać, przygotowując jarmuż z kasztanami według przepisu Paula Tremo. Degustując samodzielnie przygotowaną potrawę, zastanowimy się nad innymi nieoczywistymi dzisiaj smakami z przeszłości, takimi jak ser z jabłek czy marynowany szczaw. Podczas warsztatów przyjrzymy się również sposobom przechowywania przetworów oraz organizacji królewskiej spiżarni i magazynu sprzętów kuchennych.

Warsztaty prowadzi Olga Michalik, historyk sztuki i kultury, edukatorka muzealna, miłośniczka odkrywania i testowania kuchni nieoczywistej i zapomnianej, koordynatorka projektu Muzeum Dostępne w Łazienkach Królewskich.

PRZYGOTOWYWANIE PRZETWORÓW W KRÓLEWSKIEJ KUCHNI