Smaczne owoce, zdrowe warzywa i aromatyczne zioła. To dzięki zapylaczom tak wiele roślin trafia na nasze stoły. Poznaj pożyteczne owady na warsztatach i pokazach, organizowanych w Muzeum Łazienki Królewskie z okazji Dnia Pszczół.

Do udziału w Dniu Pszczół zapraszamy dzieci i dorosłych. Na stanowisku zlokalizowanym na trawniku nieopodal Trou Madame będzie można wziąć udział w warsztatach i pokazach, poświęconych zapylaczom. W ich trakcie przybliżona zostanie biologia i ekologia pożytecznych owadów, ich znaczenie w kulturze i sztuce oraz rola, jaką pełnią w ekosystemie.

Profesjonalny pszczelarz oraz przyrodniczy edukatorzy przedstawią historię bartnictwa i pszczelarstwa w Polsce, a także opowiedzą o praktykach pszczelarskich w kontekście ochrony bioróżnorodności zapylaczy.

Podczas pokazu dziania barci zobaczyć można będzie prawdziwą kłodę bartną. Na stanowisku warsztatowym uczestnicy Dnia Pszczół wykonają własnoręcznie świeczkę z węzy pszczelej i zapoznają się z budową zapylaczy, obserwując je pod mikroskopem. Za pomocą wszystkich zmysłów poznają ponadto niezwykłe produkty pszczele, takie jak: pyłek, pierzga, propolis, wosk czy miód.