Zapraszamy w kulinarną podróż, inspirowaną monumentalnym dziełem "Sfera con sfera" Arnaldo Pomodoro. Będziemy formować kuliste "mikrorzeźby" z czekolady, orzechów i okruchów ciasta.
Warsztaty towarzyszą wystawie rzeźby "Sfera con sfera" Arnaldo Pomodoro w łazienkowskich ogrodach.
Podczas zajęć odkryjemy, jak z prostych składników stworzyć deser, który - niczym dzieło włoskiego rzeźbiarza - łączy porządek i chaos, słodycz i głębię. Tak jak monumentalna kula "Sfera con sfera" skrywa w sobie kolejną, pełną napięcia i tajemnicy formę, tak bajaderka łączy w sobie warstwy smaków, struktur i wspomnień.
Zapewniamy wszystkie potrzebne sprzęty i artykuły spożywcze. Wśród produktów do wykonania deseru zostaną użyte następujące alergeny: mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne, orzechy, dwutlenek siarki (wykaz na bazie rozporządzenia PE i Rady UE nr 1169/2011 z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności*).
*Uczestnik, znając stan swojego zdrowia, jest zobowiązany we własnym zakresie do przestrzegania zasad związanych z odżywianiem i higieną, które są dla niego właściwe. Muzeum zastrzega, że lista alergenów podawana w opisie warsztatów nie zawiera wszystkich składników wykorzystywanych do przygotowania potraw. Uczestnik, zgłaszając swój udział w warsztatach kulinarnych, zobowiązuje się wziąć ten fakt pod uwagę i zachować szczególną ostrożność podczas kontaktu z tymi produktami oraz utrzymać wysoki poziom higieny osobistej podczas kontaktu z żywnością. Uczestnik oświadcza ponadto, że według swojej najlepszej wiedzy nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych uniemożliwiających bezpieczny udział w warsztatach i przyjmuje do wiadomości, że nieujawnienie jakichkolwiek problemów zdrowotnych, występujących obecnie lub w przeszłości, może skutkować konsekwencjami dla stanu zdrowia uczestnika i stanowić zagrożenie dla innych osób biorących udział w warsztatach.