Na warsztatach kulinarnych spróbujemy uwspółcześnić niektóre z przepisów Paula Tremo, nadwornego kucharz króla Stanisława Augusta. Wspólnie wykonamy potrawę z rzepy, zupę migdałową oraz ser z jabłek.

Królewski kucharz pozostawił po sobie wiele ciekawych przepisów kulinarnych. Znajdziemy wśród nich propozycje wykonania nie tylko dań wykwintnych, lecz także prostych, mogących znaleźć się na stole zwykłych ludzi.

Podczas tegorocznego cyklu "Z notatnika Paula Tremo" spróbujemy uwspółcześnić niektóre z przepisów nadwornego kucharza. Wspólnie wykonamy proponowane przez niego dania, starając się, by były jak najbliższe osiemnastowiecznemu oryginałowi.

Tematy warsztatów:
15 marca - "Rzepa rumiana"
13 kwietnia - "Zupa migdałowa na sześć osób"
17 maja - "Sposób robienia pościły, czyli sera z jabłek"

Zapewniamy wszystkie potrzebne sprzęty i artykuły spożywcze. Wśród produktów do wykonania zupy migdałowej zostaną użyte następujące alergeny: mleko i produkty pochodne (wykaz na bazie rozporządzenia PE i Rady UE nr 1169/2011 z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności*). Przepis zawiera też migdały, rodzynki i cytrynę. Pościła składa się z jabłek i cukru.

*Uczestnik, znając stan swojego zdrowia, jest zobowiązany we własnym zakresie do przestrzegania zasad związanych z odżywianiem i higieną, które są dla niego właściwe. Muzeum zastrzega, że lista alergenów podawana w opisie warsztatów nie zawiera wszystkich składników wykorzystywanych do przygotowania potraw. Uczestnik, zgłaszając swój udział w warsztatach kulinarnych, zobowiązuje się wziąć ten fakt pod uwagę i zachować szczególną ostrożność podczas kontaktu z tymi produktami oraz utrzymać wysoki poziom higieny osobistej podczas kontaktu z żywnością. Uczestnik oświadcza ponadto, że według swojej najlepszej wiedzy nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych uniemożliwiających bezpieczny udział w warsztatach i przyjmuje do wiadomości, że nieujawnienie jakichkolwiek problemów zdrowotnych, występujących obecnie lub w przeszłości, może skutkować konsekwencjami dla stanu zdrowia uczestnika i stanowić zagrożenie dla innych osób biorących udział w warsztatach. Muzeum nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek dolegliwości zdrowotne, w tym zatrucia pokarmowe lub inne negatywne skutki zdrowotne, które mogą wystąpić w wyniku udziału w warsztatach kulinarnych, a których przyczyną są indywidualne uwarunkowania zdrowotne uczestnika lub jego zachowanie niezgodne z zasadami higieny i bezpieczeństwa.