Poznaj kulinarne tradycje polskiej kuchni. Dowiedź się, jak prawidłowo rozłożyć zastawę stołową i zaparzyć kawę po turecku.

Polska kuchnia narodowa ukształtowała się w XIX wieku, godząc staropolską tradycję kulinarną z wpływami francuskimi, włoskimi i niemieckimi. Potrawy stały się zdrowsze, lżejsze, a co za tym idzie, bliższe współczesnym gustom. Ważną częścią tradycji kulinarnej stało się również odpowiednie przygotowanie stołu, w tym ułożenie sztućców i nakrycie obrusem, często haftowanym przez panią domu. Bogate serwisy obiadowe, kieliszki i sztućce świadczyły o zamożności i dobrym guście gospodarzy.

Na warsztatach dowiedziemy się, jakie przyprawy dodawano do potraw na przełomie XIX i XX wieku. Poznamy sekrety dobrze ułożonego obrusu. Nauczymy się też rozkładać zastawę stołową na uroczyste przyjęcie i parzyć kawę po turecku.

Czas trwania: 1,5 h. Warsztaty towarzyszą wystawie czasowej "Odnalezione obrazy. Fotoestetyka hrabiego Benedykta Henryka Tyszkiewicza (1852-1935)" w Stajniach Kubickiego.


Prowadzenie:
Leszek Tarwacki - miłośnik historii, członek stowarzyszenia rekonstrukcji historycznej Semper Fidelis Res Publicae, znawca historii, zwyczajów i kultury.