Nowy plac zabaw w Łazienkach Królewskich

Plac zabaw w łazienkowskim ogrodzie wiosną.
Fot. Paweł Czarnecki

Edukacyjno-rekreacyjne miejsce dla wszystkich zwiedzających, z nowoczesną i ekologiczną infrastrukturą. Taki jest nowy plac zabaw, który powstał w Łazienkach Królewskich.

Plac zabaw mieści się w południowej części ogrodów, między ul. Parkową a Aleją Chińską. Mogą z niego korzystać zarówno dzieci i młodzież, jak i dorośli, zainteresowani ekologią czy rekreacją na świeżym powietrzu.

Jest to integracyjne miejsce edukacji i zabawy, o walorach naukowych, artystycznych i społecznych, z wykorzystaniem naturalnych elementów łazienkowskich ogrodów. Całość podzielona jest na strefy edukacyjno-rekreacyjne, przeznaczone dla różnych grup wiekowych.

Dzieci mają do dyspozycji huśtawki, zjeżdżalnie, karuzelę, równoważnie oraz zestawy do wspinaczki. Na placu wodnym mogą z kolei samodzielne przeprowadzać proste eksperymenty naukowe. Inne urządzenia do zabawy, takie jak drewniane domki, sprzyjają rozwijaniu umiejętności społecznych poprzez odgrywanie ról. Nie brakuje też elementów integracyjnych, dobranych w taki sposób, aby zarówno dzieci z niepełnosprawnościami, jak i w pełni sprawne mogły spędzić czas na wspólnej zabawie. Są to m.in. urządzenia dźwiękowe, takie jak gongi, bębny czy dendrofon.

Na placu zabaw znajdują się również stoliki do gry w szachy lub warcaby, altana i ławki. Ważnymi elementami przestrzeni są głazy i zieleń, umożliwiające działania rekreacyjne i bezpośredni kontakt z przyrodą, oraz naturalne nawierzchnie z kory, piachu i żwiru.

Znajduje się tam również miniamfiteatr, z możliwością zadaszenia w formie żagla, przeznaczony do aktywności teatralnych i warsztatów na świeżym powietrzu.

Plac zabaw powstał w ramach projektu "Przestrzeń spotkań", służącego poszerzeniu oferty kulturalno-edukacyjnej w Muzeum. Finansowanie w kwocie 2 584 948 zł to dotacja celowa na wydatki inwestycyjne ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z budżetu państwa.

Nowy pawilon toaletowy

Dopełnieniem infrastruktury edukacyjno-rekreacyjnej będzie nowoczesny pawilon toaletowy. Powstanie on w rejonie ul. Gagarina i Parkowej, w miejscu wyłączonej od lat z użytkowania starej toalety.

Nowy pawilon będzie parterowy, wkomponowany w otaczającą zieleń. Pomieści toalety oraz pomieszczenie do czynności pielęgnacyjnych dla rodzin z dziećmi. Obiekt dostosowany zostanie do potrzeb osób z niepełnosprawnościami, w tym o ograniczonej sprawności ruchowej.

Zakończenie inwestycji planowane jest pod koniec 2022 r. Finansowanie w kwocie 1 800 000 zł to dotacja celowa na wydatki inwestycyjne ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z budżetu państwa.

Fot. Paweł Czarnecki
Fot. Paweł Czarnecki
Fot. Paweł Czarnecki
Fot. Paweł Czarnecki
Fot. Paweł Czarnecki
Fot. Paweł Czarnecki
Fot. Paweł Czarnecki
Fot. Paweł Czarnecki