Poznamy kulinarne i zdrowotne właściwości sosny zwyczajnej. Dowiemy się, jak bezpiecznie rozpoznawać i zbierać tę roślinę, a także w jaki sposób wykorzystywać jej różne części w kuchni.

Sosnowe eksperymenty w kuchni pozwolą nam wspólnie przygotować smaczne przekąski: krakersy z igłami, napar z igieł, a do tego aromatyzowaną oliwę. Ponadto każdy z uczestników będzie mógł spróbować ogórków kiszonych z gałązką sosny oraz pieczarek marynowanych z szyszkami.

Warsztaty są częścią programu do wystawy czasowej "Łazienki w zachwycie".


Dr Joanna Gałązka - specjalistka od roślin jadalnych; zachęca do spożywania nie tylko ciekawych warzyw i owoców, lecz także kwiatów, chwastów i drzew. Jest główną autorką e-booka "4 smakowite wyprawy - Twój pierwszy przewodnik po dzikich roślinach jadalnych". Zna wszelkie naturalne metody konserwacji żywności: suszenie, kiszonki, octy, marynaty, soki, konfitury, dżemy itp. W kuchni wyznaje zasadę zero waste. Była ekspertką w projekcie partycypacyjnym "Praktyczna dzika kuchnia śladami Paula Tremo" w Muzeum Łazienki Królewskie.