Zapraszamy do udziału w przyrodniczo-kulinarnej przygodzie. Poznamy bliżej wybrane zwierzęta, a z ulubionych składników ich diety przyrządzimy pyszne wegetariańskie potrawy.

Dawne książki kucharskie zawierają wiele przepisów trudnych do zrealizowania. Składniki są współcześnie niedostępne, a niektórych dań sprzed dwustu czy trzystu lat nie chcielibyśmy po prostu robić ani jeść. Należą do nich przepisy na potrawy z mięsa zwierząt, które obecnie staramy się chronić i otaczać opieką. Podczas warsztatów poznamy wybrane roślinożerne gatunki ze świata fauny. Następnie z ulubionych elementów ich diety wspólnie przyrządzimy wegetariańskie potrawy.

Podczas pierwszego spotkania o życiu wiewiórek opowie dr Agata Beliniak. Daniem, które razem ugotujemy, będzie zupa z tak lubianych przez te rude zwierzątka orzechów włoskich. Kolejne spotkania będą poświęcone cietrzewiom (17 lutego) i żubrom (10 marca).

Zapewniamy wszystkie potrzebne sprzęty i artykuły spożywcze.

Uczestnik warsztatów, znając stan swojego zdrowia, jest zobowiązany we własnym zakresie do przestrzegania zasad związanych z odżywianiem i higieną, które są dla niego właściwe. Muzeum zastrzega, że lista alergenów podawana w opisie warsztatów nie zawiera wszystkich składników wykorzystywanych do przygotowania potraw. Uczestnik, zgłaszając swój udział w warsztatach, zobowiązuje się wziąć ten fakt pod uwagę i zachować szczególną ostrożność podczas kontaktu z tymi produktami oraz utrzymać wysoki poziom higieny osobistej podczas kontaktu z żywnością. Uczestnik oświadcza ponadto, że według swojej najlepszej wiedzy nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych uniemożliwiających bezpieczny udział w warsztatach i przyjmuje do wiadomości, że nieujawnienie jakichkolwiek problemów zdrowotnych, występujących obecnie lub w przeszłości, może skutkować konsekwencjami dla stanu zdrowia uczestnika i stanowić zagrożenie dla innych osób biorących udział w warsztatach.


Michał Adamowicz - przyrodnik, ornitolog, absolwent ochrony środowiska na Wydziale Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Aktualnie realizuje projekt doktorski dotyczący zagrożonego w Polsce gatunku ptaka - cietrzewia, a także angażuje się w jego ochronę. Organizuje wycieczki przyrodnicze jako przewodnik. Jest współautorem dwóch filmów o relacji człowieka z naturą: "Pustać. Ostoja cietrzewia" (2018) i "Kohut" (2022), przybliżających piękno i bogactwo polskiej przyrody. 

dr Agata Beliniak - doktor nauk leśnych, biolożka zwierząt, edukatorka przyrodnicza i behawiorystka. Jej zainteresowania naukowe dotyczą biologii i ekologii zwierząt żyjących w mieście, szczególnie wiewiórek. Jest współautorką wielu artykułów naukowych, w tym ośmiu opublikowanych w międzynarodowych czasopismach (m.in. Behavioural Processes, Ecological Indicators, PLOS One). Wyniki swoich badań prezentowała na konferencjach w Polsce i za granicą. Od 2020 r. współpracuje z Fundacją Uniwersytet Dzieci, a od 2022 r. jest związana z Muzeum Łazienki Królewskie, najpierw jako edukatorka przyrodnicza, a obecnie jako specjalistka ds. edukacji.

Elżbieta Sendecka-Rusak - pracowniczka Działu Edukacji Muzealnej. Z wykształcenia magister inżynier hodowli i ochrony zwierząt towarzyszących i dzikich, naukowo zajmowała się biologią żubrów Bison bonasus bonasus, ze szczególnym uwzględnieniem behawioru hierarchicznego oraz badań relacji ruchu turystycznego z poziomem stresu u zwierząt hodowanych ex situ.