Na warsztatach z cyklu "Królewska kuchnia Paula Tremo" porozmawiamy o pierwszych ogródkach warzywnych i nauczymy się przyrządzać włoską sałatę według przepisu kuchmistrza Stanisława Augusta.

Na jakie menu mogli liczyć jarosze w XVIII wieku? Co było wówczas uprawiane na grządkach warzywnych i jakie rośliny stanowiły nowość i kulinarne wyzwanie. Które potrawy powodowały niesmak, a które zyskiwały aprobatę ucztujących?

O sałatach i bulwach, pierwszych ogródkach warzywnych i buraczanej ostoi polskości będziemy rozmawiać, przygotowując włoską sałatę przepisu według Paula Tremo, nadwornego kucharza króla Stanisława Augusta. Degustując samodzielnie przygotowaną potrawę, zastanowimy się, także czy serwowanie dań zgodnie z modą francuską mogło stanowić przyczynek klęski towarzyskiej, a nawet politycznej w oświeceniowej Rzeczpospolitej.

Opis warsztatów przystępny dla osób o indywidualnych potrzebach (tekst łatwy do czytania):
Podczas warsztatów kulinarnych online poznasz jedną z potraw serwowaną przez królewskiego kucharza Paula Tremo.
Następnie sam przygotujesz sałatkę według podanego przepisu. Do przygotowania sałatki użyjesz warzyw i wybranych przez siebie dodatków.
Dowiesz się także jakie inne potrawy jedzono w osiemnastym wieku.
Będziesz mógł je porównać z daniami, które znasz.


Warsztaty prowadzi Olga Michalik, historyk sztuki i kultury, edukatorka muzealna, miłośniczka odkrywania i testowania kuchni nieoczywistej i zapomnianej, koordynatorka projektu Muzeum Dostępne w Łazienkach Królewskich.

CYKL "KRÓLEWSKA KUCHNIA PAULA TREMO" - CZYTAJ WIĘCEJ