Na warsztatach kulinarnych według przepisów Paula Tremo, kuchmistrza Stanisława Augusta, poznasz oryginalne przepisy z XVIII wieku i dowiesz się, co jadł monarcha. Przygotowane potrawy staną się podstawą do wspólnych rozważań o kulturze stołu epoki stanisławowskiej.

Warsztaty kulinarne "Królewska kuchnia Paula Tremo" odbędą się online w ramach projektu "Posmakuj Warszawy" - wspólnej inicjatywy Fundacji Kultury bez Barier, stołecznych muzeów i instytucji kultury. Spotkania skierowane są do młodzieży (+16 lat) i dorosłych, którzy chcą praktykować kuchnię minionych epok.

Podczas każdego warsztatu przetestujemy wybrane dania z "Kuchni na sześć osób podług przepisów JP. Tremona, pierwszego kuchmistrza Stanisława Augusta króla polskiego". Dowiemy się, jakie nowe potrawy i inspiracje wprowadził do polskiej kuchni Paul Tremo, a także w jaki sposób pod jego wpływem zmienił się jadłospis monarchy. Następnie wspólnie zastanowimy się, które z serwowanych przez niego dań wpisywały się w gusta gości obiadów czwartkowych.

Spotkania będą mieć charakter interdyscyplinarny, zachęcający do dalszego studiowania kulinariów doby oświecenia. Warsztatowe menu zdominują dania lekkie i sezonowe, pozostające w opozycji do ciężkich, barokowych potraw, jakie zwykł jadać smakosz polskiej kuchni XVII i XVIII w.

Warsztaty prowadzone będą na żywo, za pośrednictwem programu Zoom. Zajęcia dostosowane zostaną do potrzeb osób z niepełnosprawnościami ruchu, wzroku, słuchu oraz osób w spektrum autyzmu. Warunkiem uczestnictwa w warsztatach jest wypełnienie formularza zgłoszeniowego, który minimum na tydzień przed wydarzeniem dostępny będzie na stronie https://www.facebook.com/posmakujWarszawy/

Osoby z Warszawy powinny zaznaczyć w zgłoszeniu, czy chcą otrzymać składniki do wykonania poszczególnych potraw.

Potwierdzenie zapisu wraz z instrukcjami, jak się z nami połączyć, i co należy przygotować do zajęć, otrzymają Państwo po wysłaniu swojego zgłoszenia. Pierwszeństwo uczestnictwa w wydarzeniach mają osoby z niepełnosprawnościami.

TERMINY I TEMATY WARSZTATÓW

Warsztat I - "Kuchnia nieoczywista. Zupa migdałowa"

25 czerwca 2020 r., godz. 17.30 (czwartek) - warsztaty przystosowane dla osób niesłyszących, tłumaczone na PJM.
27 czerwca 2020 r., godz. 11.00 (sobota) - warsztaty przystosowane dla osób niesłyszących, tłumaczone na PJM.

Warsztat II - "Wegetarianin vs. sarmata. Nowatorska sałata włoska"

2 lipca 2020 r., godz. 17.30 (czwartek) - warsztaty przyjazne sensorycznie dla osób w spektrum autyzmu.
4 lipca 2020 r. godz. 11.00 (sobota) - warsztaty przystosowane dla osób słabowidzących i niewidomych.

Warsztat III - "Smaki końca lata. Komputy, kasztany i ser z jabłek"

3 września 2020 r., godz. 17.30 (czwartek) - warsztaty przystosowane dla osób słabowidzących i niewidomych.
5 września 2020 r., godz. 11.00 (sobota) - warsztaty przyjazne seniorom oraz osobom słabosłyszącym.


Warsztaty prowadzi Olga Michalik, historyk sztuki i kultury, edukatorka muzealna, miłośniczka odkrywania i testowania kuchni nieoczywistej i zapomnianej, koordynatorka projektu Muzeum Dostępne w Łazienkach Królewskich. 


"Posmakuj Warszawy" to wspólna inicjatywa Fundacji Kultury bez Barier, stołecznych muzeów i instytucji kultury. Celem projektu jest rozwój widowni osób z niepełnosprawnościami oraz wypromowanie oferty kulturalnej skierowanej do tej grupy odbiorców. Motywem przewodnim, łączącym wydarzenia w partnerskich instytucjach, są kulinaria. Tematyka ta pozwala snuć historie naszych rodzin i przodków, opowiadać o ważnych wydarzeniach, zmianach społecznych, a także dostarczać przyjemności. Projekt realizowany jest ze środków m.st. Warszawa w ramach konkursu "Edukacja kulturalna odbiorczyń i odbiorców kultury oraz rozwój widowni". Koordynatorem jest Fundacja Kultury Bez Barier.